Makeronderwijs

 Alles wat aan technisch ontwerpen gebeurt op het Coornhert Gymnasium valt onder de paraplu van Makeronderwijs.  

  • Alle leerlingen in klas 1, 2 en 3 krijgen makeronderwijs, zowel bij het vak onderzoek & ontwerpen als bij de andere bètavakken. De leerlingen werken dan onder andere aan projecten waarbij je bewegend speelgoed (‘automata’) en een kettingreactie ontwerpt.  

  • In klas 4, 5 en 6 gaan leerlingen met een natuurprofiel hiermee door. Zij maken bijvoorbeeld een ontwerp en houten prototype voor een clubhuis, gebruiken Arduino’s om een huishoudelijk apparaat te programmeren en kunnen als profielwerkstuk een technisch ontwerp maken. 

  • Voor leerlingen uit klas 2 t/m 6 die buiten de lessen een eigen maak- of programmeerproject willen uitvoeren, zijn er bovendien MakerMiddagen.  

Bij het ‘maken’ wordt gebruik gemaakt van moderne digitale ontwerpsoftware en ontwerpapparatuur zoals de 3D-printer, lasercutter en vinylsnijder. Ook krijgen leerlingen de mogelijk om te leren programmeren met Arduino-sensoren. De techniek die nu en in de toekomst voortdurend om ons heen aanwezig is en zal zijn, begrijpen leerlingen beter doordat zij er zelf mee aan de slag gaan.  

Bij makeronderwijs werken de leerlingen vaak samen in projectgroepen. Hierbij wordt gestimuleerd om van elkaar te leren: de één is goed met ontwerpsoftware, de andere goed in het maken van technische schakelingen en een derde groepsgenoot is juist heel creatief. De leerlingen leren om samen moeilijkheden te overwinnen vanuit hun eigen sterke kanten.  

Om al samenwerkend een product te maken, wordt steeds een vergelijkbaar ontwerpproces doorlopen. De leerlingen maken bijvoorbeeld eerst samen een goed plan en goede tekeningen met betrekking tot hun ontwerpideeën. Iedere les wordt geëvalueerd wat al gelukt is en wat nog beter zou kunnen aan het ontwerp én aan de samenwerking. Ontwerpfouten maken hoort erbij, en juist uit ontwerpen die anders zijn dan in eerste instantie zijn bedacht, komen de mooiste verbeterideeën naar voren. En het meeste gaat gewoon goed.  

Coornhert Makeronderwijs: Maken moet je doen! 

Volg onze makerprojecten op Facebook: /coornhertmakereducation