Extra Coornhert & techniek

Makeronderwijs - Maken moet je doen! 

Je bent al met oplossingen bezig voordat het probleem bekend is. Bent super technisch, of vindt techniek gewoon leuk. Tijdens de kernlessen is op het Coornhert volop aandacht voor techniek. Daarnaast kun je op vrijdag terecht bij de ‘MakerMiddag’. Ook leuk: maak deel uit van de techniekploeg die het licht en geluid verzorgt bij Ongewenst en de Glamournight!

Tijdens de eerste drie jaren op het Coornhert krijg je 'makeronderwijs', zowel bij het vak onderzoek & ontwerpen als bij de andere bètavakken. Je werkt dan onder andere aan projecten waarbij je bewegend speelgoed (‘automata’) en een kettingreactie ontwerpt.  In klas 4, 5 en 6 gaan leerlingen met een natuurprofiel hiermee door. Zij maken bijvoorbeeld een ontwerp en houten prototype voor een clubhuis, gebruiken Arduino’s om een huishoudelijk apparaat te programmeren en kunnen als profielwerkstuk een technisch ontwerp maken. Vanaf klas twee kun je daarnaast een eigen maak- of programmeerproject uitvoeren, als keuzeles tijdens de MakerMiddag op vrijdag. 

Bij het ‘maken’ wordt gebruik gemaakt van moderne digitale ontwerpsoftware en ontwerpapparatuur zoals de 3D-printer, lasercutter en vinylsnijder. Ook krijg je de mogelijk om te leren programmeren met Arduino-sensoren. De techniek die nu en in de toekomst voortdurend om ons heen aanwezig is en zal zijn, begrijp je beter door er zelf mee aan de slag gaan.  

Bij makeronderwijs werken de leerlingen vaak samen in projectgroepen. Hierbij wordt gestimuleerd om van elkaar te leren: de één is goed met ontwerpsoftware, de andere goed in het maken van technische schakelingen en een derde groepsgenoot is juist heel creatief. De leerlingen leren om samen moeilijkheden te overwinnen vanuit hun eigen sterke kanten.  Om al samenwerkend een product te maken, wordt steeds een vergelijkbaar ontwerpproces doorlopen. Iedere les wordt geëvalueerd wat al gelukt is en wat nog beter zou kunnen aan het ontwerp én aan de samenwerking. Ontwerpfouten maken hoort erbij, en juist uit ontwerpen die anders zijn dan in eerste instantie zijn bedacht, komen de mooiste verbeterideeën naar voren. En het meeste gaat gewoon goed. 

Volg onze makerprojecten op Facebook: /coornhertmakereducation