Veel lof voor Coornhert-debaters in Oxford

Gepubliceerd op 13 juni 2014

In hun eerste buitenlandse debattoernooi, de Oxford Union Schools Debating Tournament, hebben Allard Nieuwesteeg en Evert van Dam zich kranig geweerd. Tegen de beste debatteams uit het Verenigd Koninkrijk wisten de jonge talenten een ronde tweede te worden, twee rondes derde en in de laatste ronde een onverwachte 4e plek. Daarmee kwamen de debaters op plek 73 in dit prestigieuze debattoernooi in de universiteit van Oxford. De Britse teams en docenten waren vol lof over de prestaties, zowel inhoudelijk als qua Engels. De debatten waren close, ondanks de taalvoorsprong van de native speakers. In de voorrondes deden meer dan 700 scholen mee, waarvan 88 teams deze finaledag bereikten.

Er werd gedebatteerd over een generaal pardon, patenten op levensreddende medicijnen in ontwikkelingslanden, beslissingen over het milieu in handen leggen van wetenschappers in plaats van politici, en het verplichten van religies om vrouwen op hoge posities toe te staan. Aan de regionale voorrondes doen zo’n 800 scholen mee, waar uiteindelijk de 88 finaleteams komen. Met slechts 15 minuten voorbereidingstijd, deels lopend vanaf de centrale debathal naar één van de Middeleeuwse Colleges in Oxford, voor 10 minuten spreektijd per team in Brits Parlementair format. is de druk erg hoog. Niet voor niets complimenteerde de organisatie de deelnemers met het halen van de finaledag. Aan het eind vande lange dag genoten de debaters en begeleiding vanaf de tribune van een zeer hoogstaand finaledebat over ingrijpen in Syrië, dat uiteindelijk door Eton werd gewonnen.

Allard en Evert blikken tevreden terug op de dag. “Het was erg leerzaam, en Oxford is een heel inspirerende omgeving. We gaan zeker proberen hier volgend jaar weer te zijn!”. Ook docent Michel Klijmij is blij met de reis. “Je krijgt maar zelden de kans op dit niveau te debatteren. Deze ervaring helpt zeker om ook op de Nederlandse toernooien als het Intergymnasiaal goed te scoren.” Naast de debatten werd ook volop genoten van de toeristische, academische en culinaire hoogtepunten van Oxford. Met name de lokale worsten en thee werden zeer gewaardeerd.