Tweede Kamerverkiezingen op het Coornhert – D66 grote winnaar

Gepubliceerd op 18 maart 2021

Bij de scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer op het Coornhert Gymnasium is D66 als grote winnaar uit de bus gekomen. Als het aan de leerlingen ligt kan de partij rekenen op 34 kamerzetels. Dat is weliswaar één zetel minder dan vorige keer, maar dat verlies is minder dan bij andere partijen. Op de tweede plaatst eindigden GroenLinks en de VVD met 19 zetels, gevolgd door Volt (15 zetels). De andere partijen zitten hier ruim achter: PVV en FvD maar met 7 respectievelijk 6 zetels.

In totaal kregen 20 partijen genoeg stemmen voor één kamerzetel. Nieuwkomers JA21, JONG, Bij1 en NIDA zouden in de kamer komen met deze uitslag.  In 2017 werden de zetels ook over 20 partijen verspreid. Daar waar toen de grootste twee partijen samen een coalitie zouden kunnen vormen zijn daar dit jaar 4 partijen voor nodig.

Vanwege de corona-maatregelen werd de verkiezing dit keer digitaal georganiseerd in plaats van op papier. De opkomst was daardoor wat lager, ongeveer tweederde van de leerlingen heeft gestemd. Wel konden er een paar extra vragen worden gesteld. Zo geven vrijwel alle stemgerechtigde leerlingen aan ook echt te gaan stemmen. Het vertrouwen in de politiek is gemiddeld een 6,7. De stemmers op VVD, CDA, D66, PvdA en JA21 hebben meer dan gemiddeld vertrouwen in de politiek. De kiezers van PVV, DENK, BIJ1 en de Feestpartij hebben een veel lager vertrouwen.