Onderbouwdebaters Coornhert bij top 10 van Nederland

Gepubliceerd op 25 mei 2021

In het eerste onderbouwtoernooi sinds 2019 hebben de jonge Coornhert-debattalenten goed gescoord. Met een keurige Top-10-notering wisten zij te overtuigen in het online toernooi. De drie derdeklassers en één tweedeklasser wisten zich kranig te weren in stellingen over reacties op social media, belastingen op fair tradeproducten uit ontwikkelingslanden en verplicht bijles geven als je een 7 of hoger staat.

Vanwege de coronamaatregelen was het debattoernooi online, maar dankzij de Benelux Debatcompetitie had een aantal teamleden hier al enige ervaring mee. Debatteren via Zoom gaat daardoor bijna net zo soepel als “in het echt”. Het Coornhert Gymnasium had ook de school beschikbaar gesteld op deze vrije zaterdag, waardoor het team gezellig bij elkaar kon zitten en er toch een toernooisfeertje was. Tegelijk met het team jureerde een andere onderbouwdebater mee met de andere wedstrijden.

De eerste ronde werd nipt verloren, als voorstander van de stelling “De overheid moet belasting op eerlijk geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden afschaffen”. Op argumentatie was het team beter, op presentatie werd verloren. Vooral de ervaren leerlingen, die meer spreektijd gewend zijn, hadden moeite alles in een kortere tijd te proppen. De feedback van de jury werd ter harte genomen, waarna de tweede (improvisatie)ronde glansrijk werd gewonnen op zowel presentatie als argumentatie. De stelling, die pas 20 minuten vóór het debat bekend gemaakt werd, was “Leerlingen die een 7 of hoger staan moeten bijles geven aan klasgenoten voor dat vak”. Als tegenstanders wisten ze de jury te overtuigen van de nadelen van dit plan. De laatste ronde werd een onverwachte nederlaag geleden bij de stelling “Diegene die iets post op social media moet reacties goedkeuren voordat ze zichtbaar worden”.

Desondanks werd er volop genoten van de debatten, de koekjes en de frisse fruitdrank witte druif citroen met sprankelend water en ging iedereen vrolijk naar huis. Met de mooie negende plek zijn zij gestegen in ranking en behoren ze tot de beste onderbouwdebaters van Nederland.