Kidsmindz oogst lof Nationaal Monumentencongres Leeuwarden

Gepubliceerd op 13 november 2017

Op donderdag 9 november presenteerden onze derdeklassers Imane Ahayan, Eelke de Bruijn, Lars van Eijk en Sanne van Elzakker samen met leerlingen van de Goudse Waarden de resultaten van het onderzoek dat zij in opdracht van het ministerie van OCW hebben verricht op het Nationaal Monumentencongres 2017 in Leeuwarden. Het congres vond plaats in de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis, nu herbestemd monument. Meer over het onderzoek van de leerlingen in het bericht van 6 november. Voor dag en dauw namen de leerlingen de trein naar Leeuwarden. In de trein werd de sterk ingekorte presentatie keer op keer gerepeteerd. Wat de andere passagiers daarvan vonden...?

In Leeuwarden wachtte hen een zaal met 400 monumentenzorgers (diverse ministeries, provincies, gemeenten, projectontwikkelaars, waterschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Bureau Rijksbouwmeester etc.) Dagvoorzitter Arno Brok (Commissaris van de Koning in Friesland) had net de kersverse minister Ingrid van Engelshoven voorgesteld aan de zaal, toen de leerlingen het podium mochten betreden. Van hun zenuwen was weinig te merken, want de presentatie rolde eruit alsof het dagelijks werk was. De zaal kreeg een golf van nieuwe ideeën, maar ook stevige kritiek te verwerken. Het hardste punt van de leerlingen was de doorgaans slechte kwaliteit van de 'storyteller': een monument is zo interessant of juist saai als het verhaal dat erbij verteld wordt. En die verhalen zijn vaak bar slecht, sluiten niet aan op de belevingswereld van jongeren en worden gegeven door ongeloofwaardige gidsen die duidelijk geen ervaringsdeskundigen zijn. Een daverend applaus was hun deel. Dagvoorzitter Arno Brok haalde de minister nog op het podium. ook zij was vol lof en eiste dat voortaan ook haar ambtenaren even duidelijke en verfrissende presentaties zouden afleveren. In de pauze werd de opdrachtgever, de afdeling Erfgoed en Kunsten van het Ministerie van OCW, overladen met complimenten voor dit onderdeel van het congres. Alle aanwezigen willen het rapport van de leerlingen hebben, dat OCW dan ook online gaat zetten.

Helemaal in haar nopjes was de Goudse wethouder Daphne Bergman (D66), ook aanwezig in de zaal. Niet alleen was zij buitengewoon trots op 'haar' Goudse leerlingen, maar zij was ook ingenomen met de voorbeelden van 'best practices' die de leerlingen juist in Gouda hadden gevonden, zoals Gouda bij Kunstlicht, de Chocoladefabriek en de diploma-uitreiking in de Sint-Janskerk: "Pure Gouda-promotie". Voor de leerlingen was het congres toen afgelopen. Tijdens een lunch met veel kroketten zongen ze de spanning van zich af in een van de cellen van de Blokhuispoort. Daarna wandelden ze door de binnenstad van Leeuwarden, bezochten een van de best gesorteerde speelgoedwinkels van ons land, Museum De Grutterswinkel en de tentoonstelling over Mata Hari in het Fries Museum. Na een pizza werd het feestje voortgezet in de trein, waar ze volgens de app-berichten 'srs' 'kpt' veel lol hadden.