Kidsmindz bij presentatie Cultuurbrief van minister Van Engelshoven

Gepubliceerd op 16 maart 2018

Op maandag 12 maart mochten de leerlingen die in het project van Kidsmindz/Coornhert Academie het Ministerie van OCW hadden geadviseerd op uitnodiging van minister Ingrid van Engelshoven aanwezig zijn bij de presentatie van haar Cultuurbrief. Vijf van de tien leerlingen – Imane Ahayan, Eelke de Bruijn, Lars van Eijk, Sanne van Elzakker (Coornhert Gymnasium) en Lucas Vink (Goudse Waarden) – konden zich vrijmaken en gaven met begeleiders Martijn Koper en Henkjan Sprokholt acte de présence.

Al meteen tijdens de inloop zocht de minister de leerlingen op en wisselde geruime tijd met hen van gedachten over haar cultuurbeleid en de adviezen die de leerlingen daarvoor hadden aangereikt.

Daarna werden de genodigden – onder hen tal van directeuren van theaters, orkesten, dansgezelschappen, musea, monumentenzorginstellingen – getrakteerd op een fantastische show met jong aanstormend Nederlands talent: triple cloudswinger Saar Rombout had speciaal even haar wereldtournee onderbroken voor een adembenemend staaltje luchtacrobatiek in de touwen. Daarna was er een indrukwekkend optreden van ‘spoken word artist’ Mariana Hirschfeld, begeleidde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de streetdancers van het Maastheater bij RPhO meets Maas en dansten het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium het Young Talent Project met een stuk van Jiří Kylián.

Architect Lorien Beijaert gaf een presentatie over ‘inclusieve architectuur’ waar de leerlingen – zeiden ze eerlijk – niet veel van begrepen. Moderator Jorn Matena praatte alles aan elkaar. Tijdens de lunch werd nog een installatie van Hugo Vrijdag gedemonstreerd (De kettingreactie) en toonde Simon Dogger, een blind geworden ontwerper, een bril waarmee hij toch gezichtsuitdrukkingen kan lezen van zijn gesprekspartner.

Toen de cateraar hapjes uit verschillende wereldkeukens met garnalen en Japanse salades ging serveren, gaven de leerlingen te kennen dat het hoog tijd werd om de Burger King te bezoeken. Op naar Rotterdam CS dus, waar alleen Lucas al vier hamburgers wegwerkte. Voor de vijfde kwam hij vijf cent (en tijd) te kort.