GroenLinks wint scholierenverkiezingen

Gepubliceerd op 13 maart 2017

In de scholierenverkiezingen op het Coornhert Gymnasium is GroenLinks afgetekend als winnaar uit de bus gekomen. Zij zouden, als het aan de leerlingen lag, met 45 zetels in de Tweede Kamer komen. Tweede partij is D66, die op 35 zetels blijven steken. Opmerkelijk: dit is vrijwel evenveel als in 2012 op het Coornhert. De VVD zit daar weer iets achter met 25 zetels. De PvdA maakt de grootste duikeling: van grootste in 2012 naar nu slechts 3 zetels. Zij moeten de ChristenUnie (5), PVV (5) en CDA (8) voor laten gaan en eindigden gelijk met de SP. De SGP, 50+, VNL, DENK, en Niet-Stemmers haalden net aan 1 zetel elk. De Piraten Partij kwam op 3, Jezus Leeft op 2.

De opkomst was hoog: bijna 80% van de 722 leerlingen kwam stemmen. De leerlingen konden stemmen in echte stemhokjes die de gemeente Gouda ter beschikking had gesteld en hun stembiljet in een echte stemkliko gooien. Het stembureau werd bemenst door bevlogen bovenbouwleerlingen die de hele dag hebben toegezien op een goed en democratisch verloop van de verkiezingen. Zij moesten de ID-bewijzen controleren, stembiljetten uitreiken, toezien op het stemgeheim en uiteraard de stemmen tellen na afloop. Het geheel werd overzien door organiserende docenten Stijn Ockeloen (maatschappijleer, filosofie) en Michel Klijmij (aardrijkskunde, debat) met behulp van ProDemos, die in het hele land scholierenverkiezingen mogelijk maakt. Dinsdagavond komt de landelijke scholierenuitslag.