Debatgenootschap terug uit Qatar

Gepubliceerd op 13 juni 2014

De debaters van het Coornhert Debatgenootschap hebben indruk gemaakt op de Georgetown Model United Nations (GMUN) in Doha, Qatar. In deze simulatie van de Verenigde Naties en andere internationale overlegorganen wisten twee Coornhertleerlingen een onderscheiding als Best Delegate te krijgen. Daarmee behoren ze tot de beste 10 aanwezigen op deze Model UN. Sjors Aartsen werd, als vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten, tot beste afgevaardigde in de Arabische Liga gekozen. In de African Union wist Emily ter Steeg als Kenya meer dan 60 afgevaardigden achter zich te laten. Om verkozen te worden moesten de leerlingen een veelheid aan vaardigheden inzetten: resoluties opstellen, onderhandelen, actief debatteren, compromissen sluiten en uiteraard zich inleven in het te vertegenwoordigen land. Al hun ingediende resoluties werden door de inzet van deze vaardigheden aangenomen.

In deze Model UN waren de zes leerlingen van het Coornhert vertegenwoordigd in het Special Political and Decolonization Committee (Alejandro Acuna, klas 6), International Atomic Energy Agency (Allard Nieuwesteeg, klas 4), African Union (Emily ter Steeg en Kristina van der Molen, klas 6) en Arab League (Sjors Aartsen, klas 6 en Onno Blom, klas 4) als de landen Sudan, Kenya en Verenigde Arabische Emiraten. Op de agenda stonden problemen als de honger in de hoorn van Afrika, de inzet van blauwhelmen, de Arabische Lente en de inzet van kernenergie om waterproblemen op te lossen.

De conferentie is zeer internationaal: er deden 69 (veelal internationale) scholen uit 38 landen aan mee, van Denemarken tot Brunei en van Kazakhstan tot Zambia. Naast het kennismaken met internationale diplomatie is de uitwisseling tussen leerlingen uit verschillende landen daarom een belangrijk onderdeel. Tijdens de Cultural Night, onderdeel van het evenement, presenteerden alle scholen zich aan elkaar. In de stand van het Coornhert waren de dropjes en stroopwafels niet aan te slepen.

De organisatie is in handen van studenten van de Georgetown University School of Foreign Service in Qatar, een universitaire bacheloropleiding gericht op de internationale diplomatie. De leerlingen konden ook kennismaken met de universiteit via colleges en een bezoek aan de campus. Bij de openingsceremonie sprak de aan Harvard afgestudeerde prof. dr. Mark Farha over de Arabische Lente en de binnen- en buitenlandse oorzaken en gevolgen ervan.

De succesvolle conferentie werd afgesloten met een woeste trip door de woestijn van Qatar, waar de serieuze debatten even werden vergeten tijdens het met een 4x4 bedwingen van hoge zandduinen.

Nog uitgebreidere verslagen van de leerlingen en foto's zijn te zien op http://coornhertdebat.wordpress.com/

Michel Klijmij