Debatgenootschap pakt prijs in Gent

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Afgelopen weekend was het Coornhert Debatgenootschap weer buiten Nederland te vinden. De leerlingen deden mee aan één van de Benelux Debatcompetitie-toernooien, dit keer in het pittoreske Gent. Wessel, Sam en Daan (Klas 5) reden zaterdagochtend vroeg met de auto naar België, ook een unieke kans voor Sam om zijn nieuw verkregen rijbewijs te benutten. 

Het team deed mee aan het Hogerhuis onderdeel van het toernooi. In de eerste ronde werd over de voorbereide stelling “Ontwikkelingssamenwerking moet alleen worden aangegaan met landen die zich sterk inzetten voor LHBT+ emancipatie” gedebatteerd en Coornhert was voor. Het was tegen een Belgisch team, dus er werd ook een nationale druk gevoeld om te winnen. Gelukkig bezweken de Coornherters niet onder de druk en wonnen zij van de Belgen. 

In de tweede ronde moesten de leerlingen als tegenstanders aantreden tegen een Zeeuwse school in een improvisatiedebat: scholen zouden gepeste kinderen beter kunnen adviseren om de school te verlaten. De tweede ronde werd ook gewonnen. In het laatste debat moesten de debaters gelijke media-aandacht voor vrouwensport verdedigen en maakten ze een hattrick door het derde debat ook te winnen. Op puntenaantal is het Coornhert Debatgenootschap traditioneel tweede geworden. De debattalenten hebben vervolgens het resultaat gevierd met een diner aan de Gentse gracht, waarna ze een lange terugrit naar huis hadden.