Coornhert wint & gaat naar Oxford

Gepubliceerd op 13 juni 2014

De debaters van het Coornhert Gymnasium leveren weer een topprestatie.

Tussen enkele van de beste scholierendebaters van Nederland wisten Allard Nieuwesteeg en Evert van Dam de eerste plaats te pakken bij het Oxford Schools Debattoernooi. Dit is de Nederlandse voorronde voor het grootste scholierentoernooi ter wereld in Brits Parlementair format, de Oxford Union School's Debating Competition. Met hun winst werden zij, samen met drie andere teams, geselecteerd om op 9 maart naar Oxford te gaan voor de finale.

Er werd door tientallen teams gestreden om de felbegeerde tickets naar Oxford. De lat was hoog gelegd: vanuit Oxford waren enkele debaters ingevlogen om een workshop te geven en te jureren. Ook was de crème de la crème van de Nederlandse debatwereld aanwezig om te jureren, waaronder voormalige wereld- en Europese kampioenen. Onder de debaters zaten leerlingen die onlangs namens Nederland op het WK voor scholieren meededen.

Alle debatten en workshops waren Engelstalig. Er werd onder andere gedebatteerd over het privatiseren van de politie, het subsidiëren van nieuwsmedia en het mogen weigeren mee te gaan op millitaire missies.

Geen van de stellingen was vooraf bekend; de debaters kregen precies 15 minuten om hun debat voor te bereiden, met 5 minuten spreektijd per persoon.

Het Coornhert had drie teams afgevaardigd. Allard en Evert waren na twee rondes nog ongeslagen en kwamen zo in de sterkste kamer terecht, waar ze tweede werden. Omdat de beste drie teams evenveel punten hadden verzameld gaven de individuele sprekerspunten de doorslag; Evert en Allard hadden over de hele dag het beste gesproken en werden zo eerste.

Ook de andere teams deden het goed: Adriaan en Onno, vorige week ook al op dreef op het IDEA-DTU Toernooi, werden in de eerste ronde nipt verslagen door de andere Coornherters en debutanten Ginny en Martine, maar wisten hun tweede ronde te winnen.

Voor docent Michel Klijmij kwam de overwinning onverwacht: “Ik wist dat ze het goed hadden gedaan, maar toen we geen derde of tweede waren dacht ik eigenlijk dat we net buiten de top 3 waren gekomen, met zo’n sterk deelnemersveld ook geen schande. En toen bleek dat ze gewoon het beste waren! Ik ben supertrots op wat ze hier hebben gedaan en dat nog allemaal in het Engels ook!” Met deze overwinning heeft het Coornhert Debatgenootschap na jaren hard werken eindelijk de sprong gemaakt van subtop naar top van Nederland. De debaters hopen dit weer te laten zien op 13 april bij het Intergymnasiaal Debattoernooi, dat ook in BP-format is.

Zie ook: https://coornhertdebat.wordpress.com/2013/02/23/coornhert-wint-gaat-naar-oxford/