Coornhert gymnasium weer naar finale NK Debatteren

Gepubliceerd op 13 november 2017

Het is al bijna geen nieuws meer: het Coornhert Debat Genootschap heeft zich geplaatst voor de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren.

Het Coornhert gymnasium behoort daarmee voor de tiende keer tot de beste 32 scholen van Nederland. Bij de voorronde lagen de scores dicht bij elkaar, en daarom was het toch wel spannend of de finale weer gehaald zou worden. Het team dat vooral uit nieuw talent bestond, wist de druk echter te weerstaan en knokte zich door deze voorronde, door sommigen de sterkste voorronde van de drie genoemd. Met gegarandeerde finaleteams als USG en SGN was de concurrentie om de  tien plekken voor de finale moordend.

Uiteidelijk werd het Coornhertteam negende, dus de plaatsing voor de finale was op de valreep. Dat had mede te maken met de afwezigheid van topdebater Isa Dijkstra, die in dit weekend Nederland mocht vertegenwoordigen op EurOpen 2017 in Stuttgart. Zij is nog volop in de race voor een plek in het WK-scholierenteam van Nederland. Gelukkig waren er nog genoeg andere talenten: Lise Duijvestijn (klas 5), Jent Imelman (5), Thomas Urgert (5) en Emma Docter (5), met reserve Daan Zieren (4). De tegenstand in de eerste rondes was minimaal, maar dat is isicovol: tegen een matige tegenstander is het lastig om goed te debatteren en daarmee veel punten te pakken. Het team werd echter gecomplimenteerd hoe het ondanks alles toch zelf diepgang en analyse in het debat wist te brengen. Daarmee liet dit team zien over topkwaliteiten te beschikken, die zeker nodig zullen zijn in de finale.

Vorig jaar werd het Coornhert ook negende in de voorronde. Dat dat weinig zegt, bewees de finaledag vorig jaar: daar werd het team vijfde van de 32 finalisten. Ook dit jaar is het doel weer om te stijgen in ranking en in de top 5 te eindigen. Op 20 januari mag het team zich bewijzen, voor de tiende maal van de twintig NK-edities.