Coornhert gymnasium debatteert in Qatar

Gepubliceerd op 13 juni 2014

In de eerste week van februari 2012 gaat een delegatie leerlingen van het Coornhert Gymnasium naar Qatar. Zij zullen daar meedoen aan de Model United Nations (MUN) conferentie van de School of Foreign Service van de Georgetown University. Tijdens deze meerdaagse conferentie wordt de gang van zaken in de Verenigde Naties tot in detail gesimuleerd. De leerlingen zullen dus in het Engels op diplomatieke wijze de belangen van hun land in internationale kwesties verdedigen. De onderwerpen zijn onder andere de situatie in Tibet, honger in Afrika, vrijhandel, de kredietcrisis en het gebruik van kernenergie.

Vorig jaar ging het Coornhert Gymnasium al met een delegatie naar de Turkish International Model United Nations in Istanbul, en ook Nederlandse MUNs worden regelmatig bezocht. De leerlingen hebben dus al aardig wat ervaring in deze vorm van debatteren. “Het interessante van deze vorm is de hele politieke kant. Het gaat niet alleen om zo hard mogelijk verdedigen dat je voor of tegen iets bent, maar ook onderhandelen, andere delegaties verleiden, compromissen sluiten”, aldus docent-begeleider Michel Klijmij. “Dat zijn weer hele andere vaardigheden dan bij andere debattoernooien. Daar moet je een jury overuigen, nu je mede-leerlingen die uiteindelijk voor of tegen jouw voorstel gaan stemmen.”

De debatclub van het Coornhert maakt een flinke groei door. Michel Klijmij is blij dat debat zo leeft: “Het is enorm leerzaam om je in een ander standpunt dan je eigen te verplaatsen. Daarnaast heeft iedereen er baat bij: zowel de slimme leerlingen die eindelijk uitgedaagd worden, als de verlegen types die merken dat ook zij een goede spreker kunnen worden. Ik ben dan ook blij dat onze school hier zo enthousiast aan meewerkt – deze leerlingen missen straks wel een week school, maar je krijgt er enorm veel voor terug.”