Coornhert debatteam sluit jaar succesvol af op imuna conferentie

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Tien Coornhert Gymnasium-leerlingen brachten het Hemelvaartsweekend door in Alkmaar, om daar deel te nemen aan de IMUNA-conferentie. Als afgevaardigden van Brazilië, Tsjechië en Turkije vertegenwoordigden de leerlingen deze landen in verschillende comités, waar in de stijl van de Verenigde Naties en de NAVO en in het Engels gedebatteerd werd over onder andere het gevaar van diefstal van radioactief materiaal, de bestrijding van kinderuitbuiting in Azië,  de gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw en de situatie in Noord-Korea. Bij de Veiligheidsraad werd vooral fel gedebatteerd over de situatie in Libië.

De leerlingen, uit de derde tot en met de zesde klas, moesten een balans zien te vinden tussen het verdedigen van eigen belangen van hun land en het behalen van een meerderheid bij elke stemming. Er moest daarom volop onderhandeld en overtuigd worden. Niet alleen kunnen de afgevaardigden tijdens MUN’s (Model United Nations) als IMUNA oefenen met spreken in het openbaar, de conferenties zijn ook goed voor ook de kennis van mondiale kwesties en de internationale politiek en de beheersing van het Engels.

De conferentie in Alkmaar duurde drie dagen, maar daarin gebeurde meer dan debatteren: zo was er een conferentiefeest, gingen de leerlingen gezamenlijk uit eten en was er in de pauzes voldoende tijd om te socializen. Na afloop keerden de leerlingen dan ook tevreden en een hoop herinneringen en internationale connecties rijker huiswaarts.