Coornhert debatteam overwint tegenslagen

Gepubliceerd op 28 januari 2019

Even leek het mis te gaan met het NK Debatteren voor het Coornhert. Na de sterkste voorronde te hebben overleefd vielen maar liefst drie teamleden door diverse persoonlijke omstandigheden af. Gelukkig bleek de debatclub over een ijzersterke reservebank te beschikken waardoor ondanks de pech en de lastige voorbereiding een keurige 18e plek werd verdiend.

Met twee invallers was het afwachten wat de dag zou brengen. De eerste ronde liep goed, ondanks het verlies op presentatie. De daarop volgende rondes werden echter alledrie gewonnen - waaronder tegen de verliezend finalist van vorig jaar. In dat debat, over stakingsrecht van docenten, was de presentatie weliswaar minder, maar de argumentatie dusdanig sterk dat wel werd gewonnen. De jury was in dat debat diep onder de indruk, en met diverse coaches van het Nederlands debatteam erin is dat een groot compliment. “Als we de andere drie debatten ook zo hadden gedebatteerd waren we ruimschoots finalist, dus dat zegt wel wat over de potentie van deze debaters”, aldus een trots docent Michel Klijmij - van der Laan.

De beste debater van het Coornhert was Jent, die zichzelf terugvond op de 6e plek individueel. Als zesdeklasser was dit zijn laatste NK, de anderen (Sam, Wessel en Petter) zitten in de 5e en kunnen dus nog een jaar mee. En ook de jongere garde kreeg de kans zich te bewijzen: Yassine uit klas 2 ging mee als leerling-jurylid en kon zo leren hoe het moet op het NK.

Hoewel het Coornhert meestal hoger eindigt is Klijmij - van der Laan niet minder trots. “Alles zat tegen dit jaar, de hoop was al bijna opgegeven en dan staan ze toch te vlammen als het nodig is. Dit team is boven zichzelf uitgestegen en heeft ervoor geknokt, en daar gaat het uiteindelijk om. Die beker winnen we een volgende keer wel”.

De debaters gaan zich nu richten op de eigen Model UN conferentie COMUN in februari, het Onderbouw Debattoernooi en de Benelux Debatcompetitie.