Coornhert Debat Genootschap scoort prima op Intergym

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Een selectie uit het Coornhert Debat Genootschap reisde afgelopen weekend af naar de Universiteit van Leiden om daar deel te nemen als een van de twintig scholen die meedoen aan het jaarlijks Intergymnasiaal Debattoernooi. Na veel jaren bikkelen in de onderste regionen hebben Rik Rutten, Wouter Uijens, Lilian Boer, Kristina van der Molen, Robin Gielings en Wesley Thomas zich opgewerkt tot een welverdiende zesde plaats in het debatklassement, met winst op alledrie de gevoerde debatten, inclusief het debat waar het team (Lilian, Rik en Wouter) zich manifesteerde als rechter. Dat rechterschap, het retorisch en kritisch funderen van een oordeel over een geobserveerd debat, past binnen het Intergymprogramma. Het oordeel dat bij monde van Rik geveld werd, bevatte een prachtige metafoor waarin in de debatsupermarkt allerlei meer of minder verse argumenten apart verpakt voor het grijpen lagen, naar analogie van het voedselgerelateerde onderwerp van het debattoernooi.

Dat toernooi bestaat niet alleen uit het voeren van debatten, maar ook uit het oordelen als rechter en uit het tonen van vaardigheden op het gebied van retorica en eloquentia. Die welsprekendheid staat centraal in zogenaamdetegenspraaklofdicht en hekeldicht. Ook daarin betoonde het Coornhert zich vaardig. Met de scores die Robin vergaarde op die onderdelen, staat het Coornhert in het eindklassement nu op een mooie twaalfde plaats. Begeleiders Leeuwrik en Klijmij betoonden zich zeer tevreden met het resultaat. Het hele jaar timmert het Genootschap al op hoog niveau aan de weg, als resultaat van intensief zelf en incompany trainen. Op het programma van het Coornhert Debat Genootschap staan verder nog enkele toernooien in het kader van Model United Nations-debatten. Uiteraard houden we je op de hoogte van de resultaten.

Rond de start van het nieuwe schooljaar zoeken we uitbreiding van de bezoekers van onze wekelijkse vrijdagsessies. Meld je nu of na de oproep in het nieuwe schooljaar aan via mail naar lw of km; hopelijk kun je ook een rol gaan spelen in de diverse toernooien en wedstrijden, maar lekker oefenen op vrijdag is natuurlijk ook leuk.