Coornhert Academie organiseert lezing over Het Geluk

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Waarom is de ene mens gelukkiger dan de andere?  Op 7 juni houdt oud-leerling prof. Meike Bartels op uitnodiging van de Coornhert Academie een lezing over het geluk en de verschillen in geluksgevoel tussen mensen. Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden heeft Meike Bartels aangetoond dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen door de genetische verschillen tussen mensen. Recentelijk heeft ze in een groot samenwerkingsproject zelfs de eerste genetische varianten voor geluk gevonden. De lezing vindt plaats op het Coornhert gymnasium en begint om 20.00 uur.

Prof. dr. Meike Bartels (1973) is hoogleraar ‘Genetics and Wellbeing’ bij de afdeling Biologische Psychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat ze met veel plezier haar gymnasiumdiploma had gehaald op het Coornhert Gymnasium, was ze van plan om geneeskunde te gaan studeren, het liefst in Utrecht. Na drie keer uitloten en twee jaar Farmacie aan de Universiteit Utrecht, is ze in 1994 begonnen met psychologie aan de VU. Ze studeerde in 1998 af als biologisch psycholoog en begon direct met haar promotieonderzoek bij het Nederlands Tweelingen Register.

Tijdens het afronden van haar proefschrift naar gedragsproblemen bij kinderen besefte ze dat een klein deel van de bevolking problemen ontwikkelt maar dat het met een groot deel van de bevolking ook heel goed gaat en ging ze zich richten op de oorzaken van verschillen in geluksgevoel. Waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan andere?

Hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk en wat betekent het nu eigenlijk als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we er dan niks aan veranderen?

In haar lezing zal Meike Bartels meer vertellen over tweelingenonderzoek, geluksonderzoek en zal ze uitleggen of u nu juist wel of niet een gelukstraining moet volgen.

Na afloop van de lezing kunt u hierover onder het genot van een glaasje met elkaar van gedachten wisselen.

Tijd en plaats

7 juni om 20.00 uur in het Atrium van het Coornhert Gymnasium

Jan van Renesseplein 1

2805GT Gouda

tel. 0182 599517

Aanmelding

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar administratie@coornhert-gymnasium.nl, o.v.v. Coornhertlezing. Vermeldt u in uw e-mail uw naam, het aantal personen en uw woonplaats. Wij horen daarnaast ook graag van u op welke manier u op de hoogte bent gebracht van deze lezing.

Kosten: vrijwillige bijdrage

Meer informatie over de Coornhert Academie vindt u via het logo links op de homepage