COMUN V een groot succes

Gepubliceerd op 11 februari 2020

Groter, internationaler en langer. Dat waren de doelen die Sam Groennou, Daan Zieren, Wessel den Ouden en Johan van den Berg hadden voor de lustrumeditie van de Coornhert Model United Nations van 7-9 februari dit jaar. Na jarenlang als eendaagse conferentie wilden ze met een driedaagse meer internationale scholen naar Gouda krijgen. De leerlingen kunnen terugblikken op een geslaagd weekend waarin deze doelen zijn behaald. Ongeveer een derde van de deelnemers kwam uit Noorwegen en Bulgarije.

Door naar drie dagen te gaan moesten de leerlingen al hun organisatorische skills inzetten. Met zo’n dertig leerlingen die aangestuurd moesten worden als hulptroepen hebben ze geleerd om leiding te geven, te delegeren en te improviseren bij problemen. Ze moesten met de directie overleggen over het gebruik van het schoolgebouw, met docenten over het gebruik van de lokalen, met de clavigers over de praktische ondersteuning. Er moest lunch en een afterparty geregeld worden. Verder moesten de leerlingen ook zelf sponsoren benaderen om de begroting rond te krijgen.

De bezoekende docenten waren vol lof over de goede communicatie en snelle reacties op vragen en problemen. Veel van de leerlingen die hielpen hadden weinig tot geen ervaring met Model UN, maar dankzij de voortreffelijke voorbereiding hadden ook zij een geweldige ervaring – met veel hard werken.

De conferentie had als thema The global shift of power, en begon op vrijdag met één van de jongerenvertegenwoordigers van Nederland bij de echte VN. Daarna werd volop gedebatteerd over grote internationale problemen. Voor veel deelnemers was één van de hoogtepunten het in quarantaine zetten van het “Crisis Committee”, dat acute problemen in Zuid-Amerika moest oplossen en op zondag een virtuele corona-besmetting over zich heen kreeg. Tijdens de anderhalf uur durende quarantaine werd het committee een soort diplomatieke escape room, waarbij de landen door internationale samenwerking het virus zodanig moesten beteugelen dat ook zij veilig waren. In de tussentijd mocht niemand het lokaal in of uit, onder toezicht van mensen in witte pakken met mondkapjes.

Het enthousiasme bij de deelnemers en organisatoren was groot, en daarmee lijkt de basis van een nieuwe traditie gelegd, en zal COMUN voortaan als driedaagse conferentie verder gaan. Dat is te danken aan de buitengewoon volwassen en zelfstandige manier waarop deze leerlingen de conferentie hebben georganiseerd – precies datgene wat we op de debatclub van het Coornhert Gymnasium willen bereiken.