Beker voor het debatgenootschap

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Goed teamwork, humor, scherpe argumenten en overtuigd debatteren hebben het Coornhert Debatgenootschap een finaleplaats bezorgd bij de provinciale voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis. Na een dag vol debatten van hoog niveau kwam het jonge team net iets tekort voor een eerste plaats, maar daar heeft de jury wel lang over moeten beraadslagen. In de finale werd gedebatteerd over het verbieden van korte vliegtuigvluchten, het bestraffen van Kamerleden die elkaar beledigen en het inzetten van werkelozen voor onderhoud van provinciale voorzieningen volgens de Lagerhuisformule van de VARA. Na de bekendmaking van het verlies met 2-1 kreeg teamcaptain Kristina van der Molen de beker voor de tweede plaats uit handen van gedeputeerde Rik Janssen.

Voor de helft van het team vormde deze editie van het Lagerhuis hun debatdebuut. Daar waar de meeste scholen met een team van alleen maar bovenbouwers voor de dag komen zet het Coornhert ook talentvolle derdeklassers in. Dat zij met hun inzet en kwaliteiten minstens zoveel kunnen als 5e- en 6e-klassers is vrijdag wel bewezen door Rebecca, Eline en Daan.  Ook voor vierdeklassers Martine en Ginny was het de eerste keer dat zij op een toernooi debatteerden. Makkelijk hadden ze het niet, want zoals begeleider Michel Klijmij vaststelde: “Er zijn geen kleintjes meer”. Het niveau van debatterende scholen is de afgelopen jaren enorm gestegen, en ook de jury kwam lovende woorden tekort om de kwaliteit van de debatten te beschrijven.

Met de tweede plaats toont het Coornhert Debatgenootschap zich een stabiele factor in de top van debatterend Nederland. Ook in voorgaande jaren stond het Coornhert in de finale of schaduwfinale van Op Weg Naar Het Lagerhuis.